Wat is kalkuitbloei?

Kalkuitbloei is een fenomeen dat zich helaas bij veel betonproducten voordoet. We leggen u graag uit hoe deze witte uitslag ontstaat, maar ook hoe het vanzelf weer verdwijnt.

Natuurlijk proces

Beton wordt gemaakt van de natuurlijke producten zand, grind, cement en water. Door de samenvoeging van cement en water wordt er calciumhydroxide ofwel zogenoemde ‘vrije kalk’ gevormd. De kalkafzetting gaat vervolgens een reactie aan met kooldioxide (CO2) in de lucht, waardoor calciumcarbonaat ontstaat. Deze witte uitslag op betonproducten noemen we kalkuitbloei.

Feitelijk kan witte uitslag in beton al direct bij de productie ontstaan. Om die zogenoemde ‘primaire uitslag’ tot een minimum te beperken of zelfs uit te sluiten, worden de productieprocessen bij leveranciers van betonproducten voortdurend bewaakt en verder ontwikkeld.

Kalk is de enige stof in beton die niet gebonden is door de andere grondstoffen. Eenmaal buiten opgeslagen of in gebruik genomen, kan er dus een vervolgreactie tussen de naar buiten tredende vrije kalk en CO2 ontstaan, de zogenoemde ‘secundaire uitslag’. Met als mogelijk gevolg: witte uitslag op het betonoppervlak.

‘Geduld is een schone zaak’

Het ontstane calciumcarbonaat is, zonder het product aan te tasten, praktisch niet van het betonoppervlak te verwijderen. Echter, onder invloed van kooldioxide in de lucht, verandert het calciumcarbonaat in een stof die wel oplosbaar is. Zure verontreiniging in de lucht versnelt dit proces, waardoor witte uitslag op het betonoppervlak dus sneller verdwijnt op plaatsen in de buurt van veel industrie dan in gebieden met relatief schone lucht.

Kalkuitbloei verdwijnt vanzelf

Witte uitslag verdwijnt op den duur dus vanzelf, waarbij geduld letterlijk en figuurlijk een schone zaak is! Witte kalkuitslag heeft géén negatieve invloed op de sterkte of de duurzaamheid van een product en verdwijnt, zoals gesteld, op den duur vanzelf.

Witte uitslag op een betonproduct is dan ook geen reden tot afkeur van een door F&G Sierbestrating geleverd product.

F & G Bestrating- en Gevel Impregneer

Sinds kort beschikken wij over een watergedragen, geurloos en goed verwerkbaar impregneermiddel voor bestrating en gevels. Bestrating en gevels hebben veel te lijden onder weersomstandigheden, aanslag van alg en mossen, verkeer, etc. Met de F&G Bestrating- en Gevel Impregneer worden vocht- en vuilproblemen, schimmel, vorstschade, etc. verminderen en wordt een duurzame ondergrond gerealiseerd.

Toepassingen

Voor gebruik op beton- en steenachtige ondergronden, pleisterwerk, bestrating (ongeglazuurd), granietsteen (zoals mortel en kalksteen), etc. Dit product is niet te gebruiken bij waterdichte en vuilafstotende stenen, zoals geglazuurde en keramische tuintegels.

PIB Bestrating en Gevel Impregneer >>

Product bestellen >>

Verkort het leggen van siertegels

Het combineren van verschillende materialen zorgt altijd voor een uitdaging en al helemaal als deze materialen ook nog eens worden bloot gesteld aan wisselende klimatologische omstandigheden als vocht, hitte en vorst. Het revolutionaire X1 systeem is het antwoord op deze uitdaging.

Dankzij het revolutionaire X1 systeem worden keramische terrastegels middels een unieke gepatenteerde kunststof plugverbinding aan een uniek gepatenteerd afwaterende tegelmat bevestigd. Tenslotte worden de tegels en matten ook nog eens op een eenvoudige wijze in elkaar geschoven waardoor individuele tegels haast nooit meer los kunnen gaan zitten. Het buitenterras vormt daardoor tot in lengte van dagen één mooi en strak geheel.

Meer weten? Neem contact met ons op. Bellen gaat sneller: 0344-626118

Vervuiling van uw terras door blad afval

Vervuiling van uw terras door afgevallen blad

Een ander veel voorkomend probleem zijn bruine vlekken in betontegels. In bijna alle gevallen betreft het hier vlekken die ontstaan zijn doordat afgevallen blad tijdens de winterperiode op Vervuide bestrating is gevallen en daar is blijven liggen. Afgevallen blad bevat looizuur dat vrijkomt tijdens het rottingsproces. Dit looizuur is zeer agressief, trekt in (bijna) alle bestrating en is zeer hardnekkig.

Doordat dit type vlekken/vervuiling zeer hardnekkig is, is preventie de beste oplossing: snoei bomen en struiken tijdig, zodat u voorkomt dat er afvallend blad op uw bestrating terecht kan komen en vlekken veroorzaakt. Mocht er toch afgevallen blad op uw terras of oprit terecht komen, dan moet u dit zo snel als mogelijk verwijderen zodat uw bestrating vrij blijft van blad.

Helaas bestaat er geen reinigingsmiddel dat looizuur vlekken kan verwijderen zonder uw bestrating onherstelbaar te beschadigen. Gelukkig biedt de natuur hier een helpende hand! Looizuur vlekken zullen door regelmatig onderhoud en de verschillende weersinvloeden op den duur verdwijnen. Het Hollandse klimaat, veel afwisseling van regen en zonneschijn, heeft hierop een positieve invloed. Ook bij dit type verontreiniging geldt dat agressieve reinigingsmiddelen en hogedrukreinigers niet mogen worden gebruikt. Dit wegens de onherstelbare schade die zij veroorzaken aan uw bestrating.